Gastronomske regije Hrvatske

Gastronomske Regije

Od sjevera do juga, od istoka do zapada, od obala Jadranskog mora u Dalmaciji do slavonskih ravnica, svaka hrvatska regija ima vlastitu posebnu kulinarsku osobnost koja će vas zadiviti. Od protoslavenskih osnova pomiješanih s mađarskim, bečkim i turskim utjecajima u jelima od mesa, povrća i slasticama kontinentalnih regija, do grčkih, rimskih i ilirskih mediteranskih okusa ribljih delikatesa iz obalnih regija… Neka Vas Vaš osjet okusa povede na putovanje kroz stoljeća tradicije te uživajte u svakom trenutku.

Središnja Hrvatska
Poznata je po tradicionalnom kravljem siru iz Podravine, salamama, kremšnitama kao i vinima, bermetu iz Samobora te graševini i pinotu bijelom. Dopustite da vas oduševe okusi tradicionalnih zagorskih specijaliteta kao što je hajdina kaša, kolač kukuruzna zlevka ili tipičan zagorski specijalitet, purica s mlincima.

Grad Zagreb
Austro-ugarsko nasljeđe u Zagrebu osjeti se u svakom zalogaju: grenadir maršu, ukusnom jelu od tjestenine s lukom i sirom, kajzeršmarnu, izvornom desertu s karameliziranim palačinkama, krpicama sa zeljem ili purici s mlincima. Obvezno isprobajte štrukle, svježe vrhnje i sir, krafne, medenjake i paprenjake… Divota! I ne zaboravimo, u Zagrebu možete uvijek kušati i najbolja hrvatska vina.

Dalmacija – Dubrovnik
Isprobajte najukusnije školjke na Jadranu, kamenice i dagnje iz Stona ili brudet od jegulja i žaba iz doline Neretve i zalijte ih nekima od najboljih vina s juga zemlje, kao što su dingač i postup s Pelješca te pošip i grk s Korčule ili dubrovačka malvazija iz Konavala. A ako ste u potrazi za desertom, zasladite se slatkim specijalitetima kao što je rožata, kotonjata ili mantala.

Dalmacija – Split
Iz Splita potječe poznata dalmatinska pašticada, ali i specijalitet od slatkovodnog raka, ukusne i aromatične slastice, viška, forska i komiška pogača, kao i poznate kobasice luganige te arambašići iz Sinja, sarmice od kupusa punjene govedinom i svinjetinom. Na otoku Hvaru čekaju vas vrhunska vina kao što su vugava, Plančić i smutica, crno vino pomiješano s ovčjim ili kozjim mlijekom.

Dalmacija – Šibenik
Sir koji je sazrio u vreći od janjeće kože i drniški pršut, zaliven čašom crnog vina Babić iz Primoštena samo su početak slavlja okusa u Šibeniku. Srdele, svježa tuna, skradinske kumbasice, poznati soparnik, ukusna pita punjena mješavinom maslina, smokava i maslinova ulja ili deserti od sušenih smokava, čičimaka i badema oduševit će vaša osjetila.

Dalmacija – Zadar
Nemoguće je govoriti o gastronomiji i enologiji u Zadru bez osvrtanja na svjetski poznati liker od višnje, maraskino. Međutim, to nije jedini okus u zadarskoj regiji koji će vas osvojiti: kušajte paški sir, najtrofejniji sir u Hrvatskoj, natopljen okusima sredozemnoga bilja. Obvezno probajte i brodet, specijalitet od kuhane ribe i rakova, ribu na žaru posoljenu poznatom paškom i ninskom solju ili ninski šokol, sušeni svinjski vrat umočen u crno vino iz Benkovca.

Istra
Kontinentalna i mediteranska kuhinja spajaju se u Istri: riba, rakovi, morski plodovi, varivo od kukuruza, poznat pod nazivom maneštra od bobići, tjestenina s fantastičnim istarskim tartufima, umak od divljači, gulaš, ombolo i kobasice, omlet od divljih šparoga, sir… Obrok započnite ispijanjem čašice biske, medice ili rakije od rute. Uživajte u svakom zalogaju, ali obvezno ostavite mjesta za desert, kroštule, krafe ili fritule.

Kvarner
Nigdje na Jadranu nećete pronaći tako velike i ukusne škampe kao na Kvarneru. Kad već govorimo o hrani, spomenimo i to da je najpoznatije jelo u regiji mekana janjetina i ovčji sir. Na Kvarneru vas čekaju i poznato bijelo vino vrbnička žlahtina, trojšćina s otoka Suska, lovranski maruni i fina rapska torta. Kad nam dolazite? 

Lika – Karlovac
Osim u poznatom ličkom krumpiru, nositelju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, u Lici ćete uživati u tradicionalnoj janjetini ispod peke, naresku od sušene divljači, siru škripavcu i ukusnome velebitskom medu. Rakija od šljive i kruške te liker od borovnice poznati su lokalni alkoholni napitci, a među šumskim plodovima ističu se borovnica i malina.

Slavonija
Slavonija ima okus po tradiciji, o čemu svjedoče specijaliteti poput graha čobanca, ribljeg paprikaša, šunke, kulena i kulenove seke, salenjaka pripremljenih na tradicionalan način od svinjske masti, pite savijače punjene jabukama i orasima ili ukusnih poderanih gaća, jela smiješnog naziva koje će vas zasigurno oraspoložiti. Uz te ukusne specijalitete savršeno će odgovarati neka od poznatih slavonskih vina kao što su iločki traminac, kutjevački rizling i graševina.

Hrvatski Specijaliteti

Istražite raznolikost hrvatske kuhinje te otkrijte njezine fantastične specijalitete. Među brojnim jelima, na nezaboravnom meniju naći će se aperitivi, kao što je svjetski poznat Maraschino iz Zadra, predjela kao što je paški sir, slavonska šunka i kulenova seka, stonske kamenice i dagnje, izvrsna riba na roštilju, slani inćuni, te delikatese poput jegulja i žaba iz doline Neretve, purice s mlincima, splitske pašticade, i deserti kao što su kolači, kotonjata, kroštule ili fritule, koji će osvojiti vaša osjetila.

Vinske Ceste

Tijekom cijele godine, ali osobito tijekom jesenske žetve, vinske ceste u Hrvatskoj pune su ljudi koji žele uživati i slaviti na lokalnim festivalima, kao što je Martinje. Sudjelujte u krštenju mošta (mladoga vina), ili jednostavno istražite prekrasne vinograde, kao što su oni u Motovunu u Istri, Kutjevu u Slavoniji ili u Međimurju u Središnjoj Hrvatskoj, te uživajte u jedinstvenom iskustvu.

Maslinovo Ulje

Maslinovo ulje, kao jedna od ikona mediteranske kulture, već stoljećima predstavlja osnovni sastojak hrvatske kuhinje, te jedan od najvažnijih hrvatskih proizvoda. Otkrijte iznimnu gastronomsku vrijednost i ljekovita svojstva maslinovog ulja kroz posjetu regijama gdje se ono proizvodi: Istra, Kvarner i Dalmacija.

Degustacije

Uživajte u hrvatskoj kuhinji na brojnim festivalima hrane i degustacijama koje se održavaju tijekom čitave godine. Slijedite vinske putove kroz prekrasne vinograde Slavonije, Dalmacije i Središnje Hrvatske. Okusite izvrsne bijele tartufe iz Istre. Probajte poznati ovčji sir s otoka Paga te zasladite dan s medom s otoka Hvara. Kada govorimo o degustaciji u Hrvatskoj, ovo su neka jela koje ne biste smjeli propustiti:

Pršut
Pašticada – dalmatinski gulaš iz splitskog područja
Maraschino
Kulen – pikantna začinjena kobasica
Štrukli – jelo od svježeg sira
Crni rižoto
Marinada od inćuna
Riba na roštilju
Fišpaprikaš – gulaš od ribe s ljutom crvenom paprikom
Fritule – tijesto prženo u ulju

Doznajte najnovije promocije

Pretplatite se na naš newsletter i primajte najnovije promocije i pogodnosti
izravno na svoju e-poštu kako ne biste propustili ponudu!