Opatija

Hrvatska, Kvarner, Opatija

Opatija – biser Jadrana

Opatija, dragulj hrvatskoga Jadrana, smještena je u Kvarnerskom zaljevu na idealnoj lokaciji između Jadranskoga mora i planine Učke. Zahvaljujući svojoj lokaciji, blagoj klimi i prekrasnim pogledima na more s poznatog šetališta Lungomare, poželjna je europska destinacija od samih početaka razvoja turizma na Jadranu.

Što vidjeti i doživjeti u Opatiji?

1. Simbol Opatije i Kvarnera: Djevojka s galebom

Graciozna skulptura Djevojke s galebom nalazi se na hridi s koje se pruža impresivan pogled na more i grad te je stoga omiljena lokacija za fotografiranje među posjetiteljima.

Možete se i besplatno fotografirati putem instalacije Photospot pored Djevojke s galebom i preuzeti fotografiju putem interneta kao besplatnu razglednicu!

2. Šetalište Lungomare

U malom mjestu Volosko započinje 12 km dugo obalno šetalište Lungomare koje je idealno za duge romantične šetnje uz pogled na more i zalazak sunca, ali i za istraživanje ljepota grada i upoznavanje njegove bogate povijesti i kulture. Prolazeći ovim putem možete vidjeti raskošne vile, spomenike, predivne šljunčane plaže te uživati u mirisnom obalnom bilju i hladu stoljetnih hrastova.

3. Hrvatska ulica slavnih

Svoju zvijezdu na hrvatskoj verziji Staze slavnih dobile su poznate osobe koje su svojim radom doprinijele promociji Hrvatske u svijetu, a neke od njih su: Dragutin Tadijanović, Miroslav Krleža, Rade Šerbedžija, Oliver Dragojević, Janica Kostelić, Dražen Petrović, Goran Ivanišević, Nikola Tesla i mnogi drugi.

4. Zelena bajka parkova Angiolina i sv. Jakov

Opatija je poznata i kao „parkovni grad“ čija je parkovna arhitektura spoj prekrasnog pejzaža i prirodnog nasljeđa. U samom centru Opatije nalazi se njezin drugi najstariji park i zaštićeni spomenik parkovne arhitekture – Park sv. Jakova. Njegov se nastanak veže uz izgradnju samostana (opatije) sv. Jakova, najstarije opatijske građevine prema kojoj je grad Opatija dobio ime. Osim predivnih, mnogobrojnih i ekskluzivnih biljnih vrsta i zelenih travnjaka, krase ga i neobarokna fontana sa skulpturom grčkog boga Sunca i božice Mjeseca, naglašene staze i stepenice, umjetnički paviljon Juraj Šporer, Hrvatski muzej turizma itd.

Povijesna važnost jednog od najnagrađivanijih parkova u Hrvatskoj – Parka Angiolina započela je 1844. godine izgradnjom ljetnikovca Vile Angioline. Ovaj je park prepoznatljiv po egzotičnom bilju iz raznih dijelova svijeta, gaju lovora, cvjetnom simbolu grada - kamelijama te Glazbenom paviljonu.

5. Park prirode Učka

Za sve one željne aktivnog odmora, tu je planina Učka s pregršt biciklističkih i planinarskih staza. Uz rekreaciju, možete uživati u biološkoj raznolikosti Učke, te posjetiti kanjon Vela draga s uređenim vidikovcem, kojeg krase vapnenački stupovi i stijene iz kojih se naziru fosili, Lovransku Dragu koju krasi jedan od najljepših slapova Parka prirode do kojeg vodi šetnica Slap i brojna druga mjesta.

6. Hrvatski muzej turizma

U parku Angiolina postavljena je stalna izložba „Opatija – zlatni početci hrvatskog turizma“ Hrvatskog muzeja turizma. U muzeju možete pronaći unikatne fotografije, dokumente, nacrte i razglednice Opatije, najstarije hrvatske turističke destinacije.

7. Prvi hotel na Jadranskoj obali

u Opatiji možete pronaći različite vrste smještaja, od šarmantnih hotela na samoj obali do privatnih kuća za odmor i apartmana. Među brojnim opatijskim hotelima, osobito se ističe Remisens Premium Hotel Kvarner, prvi hotel na jadranskoj obali sagrađen 1884. godine. Njegova arhitektura odiše elegancijom, a vanjska terasa uz šetalište Lungomare pruža savršen pogled na more koji će vam oduzeti dah.

8. Vrhunski restorani, konobe i kavane: gastronomski užitak opatijske kuhinje

U brojnim vrhunskim restoranima i konobama možete isprobati jela s mediteranskim morskim plodovima, cijenjenim mediteranskim poslasticama poput gorkih divljih šparoga i kvarnerskog škampa. Za Opatiju je specifična i torta Kamelija koja se pravi isključivo od mediteranskih namirnica, a možete ih kušati u opatijskim hotelima i kavanama.

Osim što je najstarija i veoma popularna turistička destinacija u Hrvatskoj, Opatija je i glavni centar događanja kada je u pitanju poslovni turizam zahvaljujući brojnim kongresnim salama opatijskih hotela. Opatijska kongresna tradicija je duga već 120 godina, a godišnje se održava oko 500 kongresa, seminara i ostalih poslovnih događaja. Također, Opatija je i poznata wellness destinacija s brojnim wellness i spa centrima.

Bogata tradicija i povijest, ljepota prirodnih parkova i plaža te široka ponuda smještajnih objekata, kongresnih sala, restorana i kavana su jedni od brojnih razloga zbog kojih se turisti iznova vraćaju u Opatiju.

Uživajte i Vi u biseru Jadrana bogate povijesti i kulture!

Lokacija

Odaberite svoj odmor

Pogledaj na karti

Doznajte najnovije promocije

Pretplatite se na naš newsletter i primajte najnovije promocije i pogodnosti
izravno na svoju e-poštu kako ne biste propustili ponudu!