Dubrovnik

Hrvatska, Južna Dalmacija, Dubrovnik

Dubrovnik-popularna filmska destinacija

Popularnosti Dubrovnika uvelike su pomagali Hollywoodski filmovi snimani na njegovim povijesnim ulicama. Zadnji takav projekt bila je serija „Igre prijestolja“ koja je Dubrovnik podigla visoko na ljestvici Hollywoodskih setova. Nema sumnje da je ova popularna serija otvorila mnoga vrata za ovaj mali grad na Jadranu. Turizam i filmska industrija idu pod ruku jedno drugom, tako da budućnost ovoga grada svakako može samo još više procvjetati. Ljubitelji ove popularne serije putuju miljama i miljama da bi vidjeli i osjetili sve lokacije na kojima je snimana njihova omiljena serija kako bi doživjeli scene sa malih ekrana.

Dubrovnik je grad na jugu Hrvatske, administrativno središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske. Udaljen je 25 km od međunarodne zračne luke Dubrovnik, redovno povezane s većinom europskih središta, te udaljenosti 90 km od autoputa, kojim je Hrvatska povezana s Europom. Osim vrlo dobre zračne i kopnene povezanosti Dubrovnik se može pohvaliti i odličnom pomorskom vezom. Dubrovačka luka je jedna od najposjećenijih na Mediteranu. Na ulasku u Jadransko more to je prva otocima zaštićena točka na pomorskom putu od istoka prema zapadu, a dolinom Neretve najbrže je povezan s unutrašnjošću. Novija arheološka istraživanja utvrdila su da je naselje na mjestu današnjeg grada postojalo u 6. stoljeću, a vjerojatno i prije. Širi se dolaskom Hrvata, nakon napuštanja antičkog Epidaura (današnji Cavtat) u 7. stoljeću. 

Od mnogih dubrovačkih manifestacija, valjalo bi istaknuti Dubrovačke ljetne igre, festival utemeljen 1949. godine. U jedinstvenom ambijentu zatvorenih i otvorenih scenskih prostora renesansno-baroknog grada Dubrovnika u vremenu od 10. srpnja do 25. kolovoza održavaju se brojne glazbene, dramske i plesne priredbe. Okosnica festivala su djela Marina Držića, Ivana Gundulića, Ive Vojnovića, Williama Shakespearea, Carla Goldonija, grčkih tragičara i dr. Glazbeni dio programa predstavlja najboljih domaće skladatelje, soliste i orkestre te njihove strane goste. Prikazuju se i opere, naročito komične. Libertas Film Festival započeo je 2005. s idejom, da se festivalska kulturna ponuda Dubrovnika proširi i filmskom. Festival se odvija tijekom ljeta, a na reportoaru se prikazuju igrani i dokumentarni filmovi nezavisnih produkcija posvećeni promociji slobode iz zemalja diljem svijeta. Film najbolje ocijenjen od strane publike dobiva posebnu nagradu publike.

Odaberite svoj odmor

Pogledaj na karti

Doznajte najnovije promocije

Pretplatite se na naš newsletter i primajte najnovije promocije i pogodnosti
izravno na svoju e-poštu kako ne biste propustili ponudu!