MODRA ŠPILJA (BIŠEVO) – turistički hit

Otočić Biševo, mala mediteranska rajska oaza sa svega desetak stanovnika, sve je poznatiji u svijetu po svojoj Modroj špilji. Ovu špilju je davne 1884. godine naslikao barun Eugen von Ransonet, na čiji je prijedlog proširen otvor špilje kako bi ona postala dostupna za razgledavanje posjetiteljima.

Biševo je dio Geoparka Viškog arhipelaga koji krije 220 milijuna stare  stijene, a njegova Modra špilja je od 1951. godine zaštićena u kategoriji geomorfoloških spomenika prirode.

Organizirani posjet špilji iz uvale Mezoporat
Redovna linija 612 koja povezuje Komižu i Biševo vodi do uvale Mezoporat. Uvala je već od ranog jutra puna turista koji iščekuju stručnog vodiča koji će ih brodićem odvesti u nekoliko minuta udaljenu Modru špilju. Brodice i gumeni gliseri neprestano dolaze iz Hvara, Splita, Visa, Brača i Šolte, a moguće je vidjeti i pokoju megajahtu.
 

U špilju se ulazi kroz umjetno napravljen otvor, te se prolazeći kroz ulaznu dvoranu, dolazi do velike dvorane u kojoj se odvija sva čarolija ove špilje. Tu je špilja obasjana magičnom Sunčevom svjetlosti koja daje predmetima u moru tu očaravajuću srebrno plavu boju.

Preko 160.000 posjetitelja godišnje
Za razgledavanje špilje u trajanju od oko pet minuta potrebno je izdvojiti 100 kuna, a od prošle godine moguće je kupiti i VIP ulaznicu koja, za 2000 kuna za najviše 12 osoba, omogućuje ulazak u špilju bez čekanja te pola sata uživanja u ovom nevjerojatnom ugođaju i rijetkoj prirodnoj ljepoti. Ova špilja je postala nezaobilazna turistička atrakcija na Jadranu koju godišnje posjeti preko 160.000 ljudi. O njenoj rastućoj popularnosti među turistima govore i podaci o porastu broja posjetitelja sa 45.000 u 2012. godini na 166.000 posjetitelja prošle godine.

Osim u čarima ove špilje, možete uživati na predivnim pješčanim plažama te odmarati uz čašu vrhunskog vina plavac mali.


Za više informacija o izletu u Modru špilju, posjetite https://www.destinationadriatic.com/izlet.php?id=244.


Izvor: https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/zasto-je-modra-spilja-na-bisevu-najveca-prirodna-atrakcija-cijelog-jadrana/4661618/https://croatia.hr/hr-HR/modra-spilja-bisevohttps://www.tz-komiza.hr/aktivnosti/modra-spilja-bisevohttps://www.vecernji.hr/lifestyle/modra-spilja-najpozeljniji-turisticki-izlet-u-dalmaciji-133814

Doznajte najnovije promocije

Pretplatite se na naš newsletter i primajte najnovije promocije i pogodnosti
izravno na svoju e-poštu kako ne biste propustili ponudu!