Hrvatska priprema sve uvjete za lakši dolazak turista i što bolju turističku sezonu

U pripremama za turističku sezonu Hrvatska vodi sustavnu brigu o svim segmentima kako bi se zadovoljili svi sigurnosni i zdravstveni uvjeti, a istovremeno turistima olakšao dolazak u Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju. Važan korak u sklopu priprema za turističku sezonu je omogućavanje stranim državljanima što lakšeg prelaska državne granice, a što je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite najavio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davor Božinović.

Od 1.4. na snagu stupa još jedna promjena u mjerama, no ne radi se o postrožavanju mjera, nego o novim pravilima za prelazak granice.

U Hrvatsku će se odsad moći ući s negativnim PCR testom ili nekim od antigenskih testova koje u ovu svrhu priznaje i EU, ali i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenom covidu-19 u posljednjih šest mjeseci.

„Mi se pripremamo za sezonu da bude što je moguće bolja, a o svima nama ovisi kakva će ona biti. Ne samo na razini Stožera i Vlade, nego na razini svake županije, svakog grada i općine, a pogotovo tamo gdje turizam predstavlja najveći dio kolača kada govorimo o prihodovnoj strani“, naglasio je Božinović.

Osim najavljene Odluke, Ministarstvo turizma i sporta istovremeno u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo već razmatra model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na što više punktova u turističkim destinacijama.

Također, kako bi se svi turistički dionici i svi ostali dionici u lancu putovanja u RH potaknuli na pridržavanje epidemioloških mjera, a turisti dobili sve informacije o sigurnosnim protokolima i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo je projekt Safe stay in Croatia u koji se dosad već uključilo više od 10.000 dionika iz turističkog sektora.

Omogućavanje lakšeg prelaska državne granice stranim državljanima uz predočenje negativnog PCR testa ili antigenskih testova odobrenih u Europskoj uniji, potvrde o preboljenom COVID-19 ili potvrde o cijepljenju, novi je korak k stvaranju svih potrebnih preduvjeta kako bi Hrvatska ostvarila što uspješniju turističku sezonu.

Doznajte najnovije promocije

Pretplatite se na naš newsletter i primajte najnovije promocije i pogodnosti
izravno na svoju e-poštu kako ne biste propustili ponudu!