Zagreb

Hrvatska, Zagreb i okolica, Zagreb

 Zagreb – Stari grad sa mladom dušom

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, i najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika. Povijesno gledajući, grad Zagreb je izrastao iz dva naselja na susjednim brežuljcima, Gradeca i Kaptola, koji čine jezgru današnjeg Zagreba, njegovo povijesno središte. O nastanku imena grada govori poznata legenda, u kojoj stari drevni ban, umoran i žedan, naredi djevojci Mandi da donese vode s izvora. Ban reče: "Mando, dušo, zagrabi"!

Zagreb danas predstavlja upravno, gospodarsko, kulturno, prometno i znanstveno središte Hrvatske. Položajem pripada gradovima Srednje Europe. Zagreb se nalazi u kontinentalnoj središnjoj Hrvatskoj, na južnim obroncima Medvednice te na obalama rijeke Save. Povoljan zemljopisni smještaj na jugozapadnom kutu Panonske nizine, između alpske, dinarske, jadranske i panonske regije, uzrok je činjenici da se Zagreb nalazi na prometnom čvorištu putova između Srednje i Jugoistočne Europe te Jadranskog mora. S obzirom na svoju povijest i značaj, Zagreb je bogat spomenicima i arhitekturom. Središtem Zagreba smatraju se povijesne četvrti Gornji grad i Kaptol, te Donji Grad, u kojima je iznimna raznolikost arhitekture od baroka do današnjih dana. Centar je okružen sa sjeverne strane rezidencijalnim četvrtima s višom razinom stanovanja, a s juga bivšim radničkim četvrtima koje proživljavaju snažnu reurbanizaciju. Izgledom i uređenjem, Zagreb je tipičan srednjoeuropski grad.

Zagreb je najveće kulturno središte Hrvatske. U gradu se nalazi više ustanova koje tradicionalno imaju velik prestiž. U glazbi je to Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, u svijetu kazališta, baleta i opere Hrvatsko narodno kazalište, a među knjižnicama Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Među brojnim kvalitetnim muzejima i galerijama, po kulturnom odjeku izložaba možda se najviše ističu Klovićevi dvori. Zagreb je također mjesto održavanja više festivala sa svjetskim značenjem, kao što su Animafest – svjetski festival animiranog filma koji se održava svake parne godine, INmusic festival – jedan od najvećih open-air festivala u Hrvatskoj, Međunarodna smotra folklora, kazališni festival Eurokaz, te Festival suvremenog plesa. Zagreb ima i filmski festival, Zagreb Film Festival, a posebno je zanimljiv ZagrebDox, festival dokumentarnog filma. Od bitnih izložaba recentnog vizualnog izričaja, tu je Zagrebački salon. Od glazbenih festivala, tu je Zagrebfest, jedna od najstarijih manifestacija hrvatske pop glazbe, potom festival avangardne glazbe Muzički biennale Zagreb svake neparne godine te Festival Zagrebačke filharmonije. Od 1996. se na ulicama središta Zagreba održava Cest is dBest, međunarodni multimedijalni festival uličnih zabavljača. Ljeti se također održavaju koncerti na otvorenom, većinom na Gornjem gradu (Ljeto na Gornjem gradu).


Zagrebački restorani na Michelinovim listama

Zagreb je ove godine dobio svoju prvu prestižnu Michelinovu zvjezdicu, koja je dodijeljena restoranu Noel. Restoran Noel mnoge je zadivio vrhunskom modernom europskom kuhinjom te savršenim skladom ukusnih kreativnih jela i hrvatskih, francuskih te talijanskih vina.

13 zagrebačkih restorana s oznakom Michelin plate

Od 50 restorana u Hrvatskoj koji zbog vrhunskih jela spravljenih od svježih namirnica nose oznaku Michelin plate, njih 13 su zagrebački restorani: Pod Zidom, Time, Boban, Dubravkin Put, Apetit, Takenoko, ManO, Zinfandel's, Le Bistro Esplanade, Bistro Apetit by Marin Rendić, Tekka, Mon Ami i Mundoaka koji je, na žalost, zatvoren. 

Poznati luksuzni hotel Esplanade Zagreb ima čak 2 mjesta na toj listi: Le Bistro Esplanade i Zinfandel's. Le Bistro Esplanade otvoren je još 1986. godine po uzoru na male francuske restorane. Spoj tradicionalne kuhinje i francuskog šika te ugodan ambijent oduševljava brojne domaće i svjetski poznate osobe sa showbiz scene. 

Bib Gourmand preporuke

Michelinovu oznaku Bib Gourmand dobila su dva zagrebačka restorana koja se izdvajaju po kvalitetnim pristupačnim menijima: Agava i Tač. U srcu Zagreba, nalazi se klasični talijanski restoran Agava kroz čije se velike prozore pruža predivna pogled na Tkalčićevu ulicu. Talijanska kuhinja s mediteranskim twistom u kombinaciji s ugodnom atmosferom čini ovaj restoran jednim od najpoželjnijih hrvatskih restorana. Popularni obiteljski restoran Tač, smješten izvan centra grada Zagreba na vrhu brijega, poznat je po svome mediteranskom meniju na kojem se mogu pronaći brojni istarski specijaliteti i jednostavna svježa jela od sezonskih namirnica.

Odaberite svoj odmor

Pogledaj na karti

Doznajte najnovije promocije

Pretplatite se na naš newsletter i primajte najnovije promocije i pogodnosti
izravno na svoju e-poštu kako ne biste propustili ponudu!