Korčula

Hrvatska, Južna Dalmacija, Korčula

Korčula je hrvatski otok na Jadranskom moru pored dalmatinske obale i pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Otok je trajektima povezan s Orebićem na poluotoku Pelješcu, te Ublima na otoku Lastovu a ljeti i s Drvenikom blizu Makarske. Trajekti drže vezu i s drugim gradovima, kao što su Dubrovnik, Split i Rijeka, a ljeti i s Italijom. Korčula očarava bezvremenskom ljepotom, minula vremena utisnula su trag u kamenu koji priča. Korčula se diči živim tradicijama koje njeguje. Morešku, viteški ples s mačevima, Korčulani stoljećima ponosno igraju -„bate“, a Čara, Pupnat i Žrnovo također njeguju kumpanije i moštru prenoseći je iz koljena na koljeno stotinama godina. 

Korčulanski barokni festival visoko je profilirana kulturna manifestacija utemeljena 2012. godine u svrhu promocije lokalne i međunarodne glazbene i kulturne baštine. Vrhunske koncertne večeri u okružju impresivnih spomenika kulture otoka Korčule stvorili su jedinstvenu sinergiju zahvaljujući kojoj Korčulanski barokni festival slovi kao nezaobilazan kulturni događaj svjetske glazbene scene. Neupitan kulturno-turistički uspjeh Korčulanski barokni festival temelji na visokoj umjetničkoj glazbenoj ponudi koja već četiri godine za redom privlači turiste iz cijelog svijeta i obogaćuje turističku kulturnu ponudu otoka Korčule. Koncertima se tako promoviraju korčulanske crkve kao spomenici kulture, ali i otok Korčula u cjelini kao jedinstveni arhitektonski kompleks.

Najpoznatiji stanovnik Korčule je zasigurno Marko Polo. Svjetski putnik, istraživač, putopisac, carski emisar, Marko Polo rođen je 1254.godine. U dobi od sedamnaest godina, iz Venecije, odlazi na putovanje u daleku Kinu s ocem Nikolom i ujakom, Mateom.

Jedna od najvećih pomorskih bitaka u srednjem vijeku odigrala se pred Korčulom, ispred rta Ražnjić u današnjoj Lumbardi. Genoveska flota sastojala se od 85 ratnih brodova, a venecijanska flota bila je najveća ratna flota što su je ikada Mletci poslali na more: 96 galija i tri velika broda. Njoj je bila ravna jedino ona flota koju su Mletci dodijelili mornarici Svete Lige za bitku kod Lepanta 1571. godine. Svi su mletački brodovi zarobljeni ili uništeni, uključujući i veliki admiralski Dandolov brod. Uništena je i galija Polovih. Marko Polo našao se u zatvoru u Genovi, zajedno s tisućama svojih sudrugova. I tu je u neudobnoj zatvorskoj ćeliji počeo diktirati svoje uspomene s veličanstvenog putovanja po Kini, piscu viteških romansi i poduzetnom Rustichellu iz Pise. Da nije bilo bitke kod Korčule, možda bi i burni i zapanjujući životopis Marka Pola ostao nepoznat, a remek- djelo pustolovne i putopisne književnosti Milijun ostalo nenapisano! 

Mjesto

Odaberite svoj odmor

Pogledaj na karti

Doznajte najnovije promocije

Pretplatite se na naš newsletter i primajte najnovije promocije i pogodnosti
izravno na svoju e-poštu kako ne biste propustili ponudu!