DRAGULJI RUSKOG ARKTIKA: Novaya Zemlya i Zemlja Franza Josefa

Arktik, Finska, Rusija

Pregled putovanja

Period: 15.07.– 30.07.2021., 16 dana / 15 noćenja
Polazak: iz Helsinkija (Finska)
Brod: Ocean Adventurer
Jezik: engleski

Zavirite u jedno od zadnje otkrivenih područja Zemlje i rijetko naseljeno područje ruskog Arktika, mjesto izolirane ledene prirode koje će vas ostaviti bez daha. Pođite zajedno sa nama putevima slavnih istraživača sjevernih krajeva do dva najudaljenija arhipelaga na planeti…

1. Dan: Helsinki, Finska
Vaša Arktička avantura započinje u Helsinkiju, poznatom po svojoj izvanrednoj arhitekturi i  intrigantnom spoju utjecaja istoka i zapada. Ako slučajno u grad stignete ranije, svakako iskoristite slobodno vrijeme i priliku da istražite mnogobrojne muzeje, galerije i restorane, opustite se u finskoj sauni ili prošečite živopisnom Dizajnerskom četvrti prije nego se povučete u hotelsku sobu.     

2. Dan: Ukrcaj u Murmansku, Rusija
Nakon doručka organiziranim prijevozom odlazimo u zračnu luku i ukrcavamo se na  privatni čarter let za Murmansk, Rusija. Nakon ukrcaja slijedi upoznavanje s brodom i brodskom posadom, te smještaj u kabinama za vaše putovanje prema sjeveru. 

3. i 4. Dan: Plovidba morem
Dok plovimo Barentsovim morem, Vaš Istraživački tim pripremiti će  Vas za avanture koje Vas očekuju na putu. Doznajte sve o intrigantnoj povijesti i politici regije, njegovoj fascinantnoj divljini, geologiji, ekologiji i klimi te nevjerojatnim prizorima koje ćete uskoro i sami istražiti. Osoblje će osmatrati gdje se nalaze morske ptice, kao što su galebovi, skvoje i fulmari koji se uzdižu iznad Vašeg broda. U ovom biološki raznolikom moru moguće je vidjeti kitove i tuljane.

5. - 7. dan: Istraživanje Novaya Zemlya
Najveći Euroazijski arktički arhipelag, rijetko posjećena Novaya Zemlya ("Nova Zemlja") treće je po veličini netaknuto područje u Europi. Ovaj dugi i uski otok zapravo se sastoji od dva glavna otoka, Severny (sjeverni) i Yuzhny (južni), koji su razdvojeni impozantnim Matochkinovim tjesnacem.
Dok istražujemo „Novu Zemlju“, svakoga dana očekujte novu avanturu. Svaka ekspedicija bit će jedinstvena, ovisno o vremenskim prilikama i ledu, ali nekoliko je unikatnih mjesta koja nastojimo posjetiti uključujući Inostrantsev zaljev, Oranske otoke, rt Zhelaniya, rt Spory Navalok i Russkaya Gavan.
Ponoseći se jednim od najslikovitijih glečera cijelog arhipelaga, zaljev Inostrantsev pruža prekrasan panoramski pogled na netaknutu Arktičku divljinu. Ako to uvjeti budu dopustili, možemo otići u istraživanje obale ili kružiti čamcima uz lice ledenjaka na sigurnoj udaljenosti. Postoji vjerojatnost da svjedočimo odlamanju dijela ledenjaka. Susreti s Brünnichovim sjevernim gnjurcima vjerojatni su zbog obitavanja ovih morskih ptica u malim kolonijama na obalnim liticama.
Na sjeverozapadnoj strani otoka Severny nalaze se Oranski otoci. U ovoj divljini otkriti ćemo raznoliki životinjski i biljni svijet, gdje je u prethodnim ekspedicijama viđen nezaboravan morž. Ova divovska arktička stvorenja stvaraju prekrasnu sliku ležeći jedan do drugoga na obali. Ukoliko nas posluži sreća moći ćemo vidjeti kitove, morske ptice i polarne medvjede.
Novaya zemlja je značajno mjesto u polarnim istraživanjima, nudi brojne prilike za Vas, poput praćenja ruta poznatih istraživača i njihovog utjecaja na povijest regije.

8. dan: Plovidba morem
Oprostili smo se od Nove Zemlje krstareći dalje prema sjeveru do zemlje Franza Josefa. Dok plovite morem na brodu  Vam se nude mnoge aktivnosti kojima se možete zabaviti, poput prezentacija Ekspedicijskog tima, opuštanja u brodskoj polarnoj knjižnici ili jednostavno možete provesti vrijeme na palubi gledajući i diveći se moru. 

9. - 12. dan: Istraživanje Zemlje Franza Josefa
Ova udaljena skupina od oko 200 otoka, od kojih su mnogi prekriveni ledom, tvori najsjeverniji arhipelag u Euroaziji i u potpunosti se nalazi unutar Arktičkog kruga. Rezervat prirode dio je ruskog Arktičkog nacionalnog parka. Vremenske prilike i ledeni uvjeti oblikovati će naše istraživanje, a nadamo se da ćemo istražiti povjesna nalazišta, udaljene kolonije morskih ptica i morževa na nekim od zapaženih destinacija kao što su rt Flora, rt Norveška, otok Bell i Tikhaya Bukta - Tihi zaljev. Mogući su i susreti s polarnim medvjedima.
Na otoku Jackson, rt Norveška je mjesto gdje su norveški istraživači Fridtjof Nansen i Hjalmar Johansen prezimili od 1895. do 1896. Uvjeti su bili iznenađujuće teški, ali uspjeli su preživjeti do ljeta i nastaviti svoj put prema jugu. Ostaci njihove male kolibe i danas su ovdje vidljivi, zajedno sa spomen obilježjem događaja.
Istražujući Tikhaya Bukta „Tihi Zaljev“ (Calm Bay), pogledom na napuštenu meteorološku stanicu na otoku Hooker obuzeti će Vas osjećaj kao da je vrijeme vraćeno unazad. Puno toga možete otkriti lutajući ruševinama, uronjeni u rusku polarnu povijest, a možda čak uspijete poslati i razglednicu iz  pošte!
Otoci Stolichky i Appolonov nude brojne susrete s morževima, budući da su gromoglasni divovi  smješteni vani na njihovim obalama. Ako nam led i vremenski uvjeti budu dozvolili, istražit ćemo područje sa sigurne udaljenosti vozeći se u čamcima, kako bismo iz bliza vidjeli ova ogromna stvorenja Arktika u njihovom prirodnom staništu.

13. i 14. dan: Plovidba morem
Kako se Vaša arktička ekspedicija bliži kraju, predstoji Vam vrijeme plovidbe morem punim divljih životinja, a bit će prilike da vidite i kitove različitih vrsta. Sa svojim kolegama i istraživačkim timom moći ćete se opustiti u salonu i razmjeniti priče i fotografije ovog nezaboravnog putovanja. Osoblje ekspedicije će vam biti na raspolaganju da odgovori na preostala pitanja i ukaže na druge divlje životinje čijim staništem prolazimo. 

15. dan: Iskrcaj u Murmansku i let za Helsinki
Na povratku u najsjeverniji grad Rusije, imati ćete vremena za oproštaj sa svojim Ekspedicijskim timom i posadom prije nego uhvatite naš grupni čarter let za Helsinki. U ovom izuzetnom gradu čeka Vas još 1 noćenje.  

16. dan: Helsinki
Nakon doručka, provedite slobodno vrijeme istražujući finsku prijestolnicu ili ulovite svoj let za povratak nazad kući.
Izjava o kolačićima Prihvaćanje Uporabe kolačića omogućava da ostanete prijavljeni dok pretražujete ove Internet stranice. Tawk.to GDPR. Blokiranjem kolačića i dalje možete koristiti ovu Internet stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće biti dostupne. Više o kolačićima