Krstarenje Volgom: Samara-Jaroslavlj-Samara

Rusija

Pregled putovanja

1. DAN, 08.06.: BEOGRAD - SAMARA
Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla dva sata prije leta, 07.06. u 22:45 h. Let za Moskvu SU 2093, 08.06. u 00:45 h. Dolazak u Samaru u 09:10 h. Nakon dolaska slijedi panoramski razgled grada „Dobrodošli u Samaru“. Ovaj, uistinu prekrasan grad se nalazi na ušću rijeke Volge, karakterističan je po svojim divnim pejzažima, laganijem tempu života, tradicionalnom ruskom gostoprimstvu, očuvanim stari trgovačkim kućama i kamenim vilama. Samara je grad poznat i po velikom broju spomenika i skulptura koji su posvećeni kako realnim ljudima, tako i likovima iz filmova i knjiga. Prilikom razgleda saznat ćete kada i tko je osnovao tvrđavu u Samari, zašto su ovaj grad nazivali „Jeruzalemom na Volgi“ i „Ruskim Chicagom“ i još puno toga. Posjetit ćete muzej „Bunker Staljina“- najdublju građevinu iz vremena Drugog Svjetskog rata, čije se postojanje držalo u strogoj tajnosti skoro 50 godina. Razgledanje završavamo u „Žiguljevskoj pivari“ gdje ćete imati mogućnost probati 5 vrsta piva, naučiti kako se pravilno pije pivo i kako prepoznati razliku između različitih vrsta. Dolazak i smještaj na brod. Isplovljavanje u 16:00 h.

2. DAN, 09.06.: BOLGAR (11.30 H - 13.00 H); KAZAN (17.00 H - 21.00 H)
Bolgar se nalazi na lijevoj obali Volge, 140 km od Kazana. Ima 8.000 stanovnika. U 10.stoljeću, ovaj mali gradić doživljava veliki procvat. Bio je najveće tržište na Volgi, a trgovao je i s istokom i sa zapadom. U drugoj polovici XIII. stoljeća bio je jedan je od najvažnijih gradova Zlatne horde. Iz tog vremena sačuvani su ostaci arhitektonskih spomenika: džamija, mauzoleja, vodovoda, mostova… Pješački razgled grada „Veliki Bolgar“ s interaktivnim dočekom u luci. Posjet muzeju povijesti i arhitekture, muzeju Kurana. Razgledat ćemo i Bolgarsko naselje - Državni povijesni i arheološki park „Bolgar“, koji je uključen u popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Zatim slijedi odlazak u Kazanj - glavni grad savezne republike Tatarstan i centar ruskog islama. Grad leži na ušću rijeke Kazanke u Volgu, te je industrijsko, trgovinsko i kulturno središte. Obilazak grada autobusom s posjetom čuvenom Kazanskom Kremlju. U srcu grada, u samom Kremlju, se također nalaze crkva Preobraženja i u njenoj neposrednoj blizini džamija Kul Šarif. Vidjet ćete i Kazansko federalno sveučilište – najstarije i najveće rusko sveučilište, sportske dvorane, most Milenijum… Ekskurziju završavamo šetnjom pješačkom ulicom Bauman, glavnom promenadom grada koja spaja Kazanski Kremlj s glavnim gradskim trgom Tokaj.

3. DAN, 10.06.: ČEBOKSARI (07.00 H - 13.00 H); KOZMODEMJANSK (16.00 H - 19.00 H)
Grad Čeboksari leži na rijeci Volgi, zapadno od Kazanja. Poznat je po svojim crkvama i manastirima, za čija zvona su čuli u Londonu i u Parizu. Poput brojnih ruskih gradova, Čeboksari se može pohvaliti izvrsnim kulturnim objektima, od kojih su 23 dobila status federalne baštine. U Čeboksariju vas očekuje panoramsko razgledanje grada autobusom „Čeboksari – najljepši biser na ogrlici Volge“. Kozmodemjansk: pješački razgled grada s posjetom jedinstvenog etnografskog muzeja na otvorenom.

4. DAN, 11.06.: GORODEC (14.30 H - 17.00 H)
Gorodec je star više od osam stoljeća i jedan je od najljepših gradova drevne Rusije.
Znameniti ruski knez Jurij Dolgoruki, je osnivač Moskve i istovremeno Gorodeca. Ovaj grad je poznat ne samo kao najstariji centar narodnih zanata - rezbarenja drveta i slikarstva u okolici Nižnjeg Novgoroda, već i kao grad-muzej. Posebno se izdvaja muzej i turistički kompleks “Grad Majstora” posvećen tradicionalnim obrtima. U toku panoramskog razgleda grada autobusom vidjet ćete mnoge znamenitosti koje se izdvajaju time što su smještene u drvenim kupolastim nišama s predivnim rezbarenim motivima.

5. DAN, 12.06.: JAROSLAVLJ (09.00 H - 13.00 H); KOSTROMA (17.30 H - 21.00 H)
Jaroslavlj je jedan od nekoliko najznačajnijih gradova Rusije. O njegovom značaju govori i činjenica da je kraće vrijeme obavljao i funkciju prijestolnice. Grad je izuzetno lijep s predivnim građevinama, spomenicima, parkovima i promenadama duž obale i ušća rijeke Kotoroslj u Volgu. Panoramsko razgledanje grada s posjetom Spaso-Preobraženskog manastira, s najstarijom crkvom u gradu (crkva Svetog Spasitelja) s čijih bedema se pruža prelijep panoramski pogled na grad. Tu su još grupa Sabornih crkava iz XVII. stoljeća, i rotonda (ostaci drevnog trgovačkog centra). Jedan od najljepših spomenika kulture je i crkva Svetog proroka Ilije iz XVII. stoljeća, koja se nalazi na centralnom gradskom trgu. Freske na zidovima crkve i njeni svodovi, pravi su muzej staroruskog slikarstva. Kostroma je glavni grad istoimene oblasti u europskom djelu Rusije, prvi put se spominje 1213. godine. Naziv dolazi od ugarske rijeći kostrum što znači tvrđava. Grad je nekada bio centar proizvodnje uniformi za potrebe ruske flote. Danas je jedno od glavnih središta za preradu lana u Rusiji. Kraj ušća Kostrome u Volgu nalazi se Ipatijevski manastir iz 16. stoljeća, najznačajniji spomenik kulturne povijesne baštine grada čiju su izgradnju pomagale obitelji Godunov i Romanov. Ovaj manastir je poznat i kao kolijevka ruske dinastije. Tu se čuva i jako cijenjena kolekcija ikona: Bogorodice, ikona Svete Trojice, Sv. Jovana Bogoslova, u zlatnom okviru je i ikona Isusa Krista. Mnoge važne ikone nestale su nažalost tijekom listopadnih, revolucionarnih promjena. Idući ka centru grada vidjet ćete građevine u duhu ranije ruske arhitekture među kojima ima dosta vila s izrezbarenim ukrasnim detaljima koje su karakteristične za tradicionalnu drvenu arhitekturu. Svojevrsni simbol Kostrome je vodotoranj ili vatrena kula, visoka 35 metara građena od 1823. do 1827. godine. Na centralnom gradskom trgu podignut je spomenik Ivanu Susanjinu, ruskom seljaku koji je postao heroj. On je, u zimu 1612. godine, odveo odred poljskih napadača koji su željeli ubiti mladog Mihaila Romanova u neprohodnu močvaru u kojoj su okončani i njegov i njihovi životi.

6. DAN, 13.06.: NIŽNJI NOVGOROD (15.00 H - 19.00 H)
Nižnji Novgorod nalazi se na ušću rijeke Oke u Volgu i predstavlja peti po veličini ruski grad. Nekada je nosio naziv Gorki po sovjetskom pjesniku Maksimu Gorkom koji je u njemu rođen. Nižnji Novgorod je važno prometno čvorište željeznica koje leži na Transsibirskoj pruzi. Najvažnija znamenitost je dobro očuvan srednjovjekovni grad Kremlj. U glavnoj pješačkoj ulici Boljšaja Pokrovka uživat ćete u arhitekturi i kupovini suvenira. Također, u Boljšoj Pokrovki se nalazi i jedan od najstarijih ruskih teatara - Nižnovgorodsko državno dramsko kazalište “Maksim Gorki” koji je jedinstven po tome što je jedini teatar u Rusiji u kojem su prikazani svi komadi slavnog ruskog pisca. Palača Državne banke je još jedan od bisera ove ulice. Sve ove znamenitosti ćete vidjeti tijekom razgledanja grada autobusom.

7. DAN, 14.06.: PLOVIDBA
Dan proveden na brodu dobro će doći za odmor nakon šestodnevnog aktivnog putovanja. Upoznajte se s čarima plovidbe.

8. DAN, 15.06.: SAMARA - BEOGRAD
Doručak. Uplovljavanje u Samaru oko 11:00 h. Transfer do aerodroma, let za Beograd sa presjedanjem SU 1213 u 17:25 h. Slijetanje u Beograd na aerodrom Nikola Tesla u 22:20 h po lokalnom vremenu.
Izjava o kolačićima Prihvaćanje Uporabe kolačića omogućava da ostanete prijavljeni dok pretražujete ove Internet stranice. Tawk.to GDPR. Blokiranjem kolačića i dalje možete koristiti ovu Internet stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće biti dostupne. Više o kolačićima