Moskva i Bijele noći St. Petersburga iz Beograda

Rusija

Pregled putovanja

1. dan, nedjelja, 09.06//23.06.: BEOGRAD - MOSKVA
Sastanak grupe dva sata prije leta na aerodromu "Nikola Tesla". Let avio kompanije Air Serbia za Moskvu u 06:35 h (let JU 650). Predviđeni dolazak u Moskvu u 10:15 h. Organizirani transfer u hotel uz panoramski razgled grada. Voziti ćemo se glavnim ulicama i avenijama (Tverskaya, Sadovoe koltso, Kuituzivski prospect, itd) te ćemo vidjeti - Bolshoy teatar, Lubyanka /zgradu FSB bivši KGB, Crkvu Hrista spasitelja, Novodjevičanski samostan, Park Pobjede i druge znamenitosti. Zaustaviti ćemo se na Vrapčevim brdima (Vorobyevi Gory), najvišem moskovskom vidikovcu otkuda se pruža prekrasan pogled na Moskvu, preko stadiona Luzhniky prema centru grada, te pogled na Glavno moskovsko sveučilište Lomonosov (MGU) i sve to uz zanimljivu priču našeg vodiča o povijesti i sadašnjem životu Moskve. Smještaj u hotelu. Slobodno vrijeme. Fakultativno predlažemo odlazak na fakultativni izlet “Podzemni dvorci Moskve” – saznati ćete zanimljive činjenice o izgradnji moskovskog metroa koji ima više od 150 stanica i o kojem se s pravom govori kao o jednom od najljepših na svijetu. Stanice se često nazivaju podzemnim dvorcima jer, zbog raskošnog interijera, brojnih dekoracija, murala, mozaika, skulptura, zanimljivo izrađenih lustera i sl., podsjećaju na prostorije kraljevskih palača i dvoraca. Noćenje.

2. dan, ponedjeljak, 10.06.//24.06.: MOSKVA
Doručak. Odlazak u posjet moskovskom Kremlju - mjesto rođenja Moskve, Kremlj - grad-utvrda i najveća srednjovjekovna utvrda u Europi, duhovni centar Moskve i Rusije, stijena ruske vlade, riznica umjetnosti. Kremlj je ruska nacionalna svetinja i jedno od čuda arhitekture. Jednostavno - tamo je lijepo i zanimljivo. Obilazeći Kremlj posjetiti ćete Uspensku katedralu, gdje su se održavale krunidbe ruskih careva te ćete saznati što riječ "kremlj" znači, zašto nikada nitko nije pucao iz Car-puške, tko je lijevao Car-zvono, što znači izraz "derati se po cijeloj Ivanovskoj" i kako je to povezano s Kremljom. Fakultativno predlažemo posjet muzeju-panorami "Borodinska bitka", spomen pobjede u ratu protiv Napoleonove vojske 1812. koji uključuje slavoluk podignut 1827. te vojni muzej sa statuama i vojnom opremom. Panorama "Borodinske bitke" sadrži oslikano platno postavljeno u krug, plan bitke i posebno osvjetljenje koje ostavlja dojam kao da se likovi kreću. Dužina slike "Borodino" postavljene u krug je 115 m, a visina 15 m. Autor je prikazao vrhunac bitke kada su se obje vojske borile na život i smrt. Sve to je praćeno zvučnim efektima koji oponašaju elemente borbe i dijelovima uvertire Čajkovskog "1812. godina". Iako je prvotno zamišljen kao muzej jednog eksponata - platna na kome je naslikana bitka, vremenom je sakupljena velika zbirka slika, grafika, predmeta i oružja iz Rusko-francuskog rata 1812. godine. Slobodno vrijeme. Navečer predlažemo da posjetite znameniti moskovski cirkus. Noćenje.

3. dan, utorak, 11.06.//25.06.: MOSKVA
Doručak. Predlažemo fakultativni izlet u jedan od gradova Zlatnog prstena Rusije. Sergijev Posad je prekrasan samostan Trojstvena lavra svetog Sergeja, nazvan prema ruskom svecu Sergeju Radonežskomu. Svakodnevno samostan posjete tisuće turista i hodočasnika iz cijelog svijeta. U vrijeme kršćanskih blagdana postaje glavno mjesto okupljanja vjernika. Među brojnim drugim znamenitostima Sergijeva Posada, samostan zauzima prvo mjesto. Uvršten je u popis svjetske baštine, a poznat je i zbog bogate zbirke ikona među kojima se nalaze i ikone jednog od najpoznatijih ikonografa, Andreja Rubljova. Sergijev Posad je mjesto gdje ćete imati mogućnost vidjeti kako su živjeli pravoslavni monasi. Povratak u hotel. Navečer predlažemo vožnju luksuznim brodom Radisson po rijeci Moskvi. Obilazak Moskve brodom daje vam priliku da izbjegnete moskovsku gužvu i u kratkom vremenu upoznate povijesni i kulturni centar ruske prijestolnice te u potpunosti uživate u slikovitim pejzažima. Izlet brodom postao je nezaobilazna pustolovina pri posjetu Moskvi. Na brodu možete naručiti piće ili ručak. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. dan, srijeda, 12.06.//26.06.: MOSKVA - ST.PETERSBURG
Doručak. Check out iz hotela. Transfer do željezničkog kolodvora. Putovanje za St. Petersburg brzim vlakom Sapsan (vožnja tranje 3,5-4 sata). Dolazak u Sankt Peterburg. Organizirani transfer do hotela uz panoramski razgled grada (bez ulaska u objekte). Upoznat ćete grad veličanstvene ljepote i jedan od simbola Rusije: Nevski prospekt, Kazanjska katedrala, Dvorcovi trg, Admiralitet, Vasiljevski otok, Zimska Palača, katedrala Sv.Izaka, Brončani konjanik i dr. Smještaj u hotelu. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. dan, četvrtak, 13.06.//27.06.: ST.PETERSBURG
Doručak. Odlazak u Carsko selo. Carsko selo (Pushkin) - ljetna rezidencija carice Katarine Velike. Carsko selo podsjeća na dvorce iz bajki - prelijepo uređeni vrtovi, parkovi, raskošni paviljoni i jezera. Sama palača carice Katarine veliko je i elegantno zdanje s fasadama ukrašenim u raskošnom baroknom stilu te čuvenom Jantarnom sobom, gdje su zidovi obloženi jantarom, a sama težina sobe je 6 tona. Dvorac Katarine Velike I Carsko selo, kojeg je u čast rođenja princeze Elizabete Petar Veliki poklonio svojoj supruzi Katarini, danas predstavlja jedan od najvećih simbola preporoda Rusije i njezine kulture. Fakultativni izlet u Peterhof, ili kako ga još nazivaju "prijestolnicu fontana"- ljetnu rezidenciju ruskih careva tijekom 200 godina. Niti jedan dvorac u Rusiji se ne može usporediti s njim, a u Europi mu jedino parira Versaille. Slikoviti kompleks palača i parkova zove se Kraljevstvo fontana. Više od 150 fontana i vodenih kaskada ukrašava parkove. Palače, paviljoni, kipovi, ulice i cvjetne dvorane - sve u punoj veličini i podsjeća na predivno doba. Čak i stabla ovdje imaju svoju vlastitu povijest - sačuvani hrastovi posađeni od strane Cara Petra I. Povratak u hotel. Navečer fakultativno predlažemo posjetiti balet u jednom od najpoznatih kazališta u Svijetu: Marijinskom, Mikhaylovskom ili Ermitažu. Noćenje.

6. dan, petak, 14.06.//28.06.: ST.PETERSBURG
Doručak. Odlazak na fakultativni izlet vožnja rijekama i kanalima Sankt Peterburga, specifičnim niskim brodovima prilagođenim za prolazak kroz kanale i niske mostove. "Sjeverna Venecija" - tako često nazivaju grad na rijeci Nevi - St. Petrsburg. Isprepletena mreža rječica i kanala stvara neponovljivu sliku grada koji će vas poraziti svojom ljepotom. Po broju rijeka i kanala prvi je grad u Rusiji i jedan od prvih na svijetu. Zaplovit ćemo najljepšim vodenim putevima Peterburga: rijekom Nevom, Fontankom, Kjurkovim kanalom, Mojkom i Zimskim kanalom. Na njihovim obalama smještene su najpoznatije znamenitosti sjeverne prijestolnice. Ovaj izlet prava je prilika da se upoznate s poviješću i kulturom Rusije koje su stvarali neki od najvećih svjetskih genija. Posjet Petropavlovske tvrđave jedne od simbola St.Petersburga. Nalazi se na otoku i svojim tlocrtom prati oblik samog otoka. Upravo s izgradnjom te tvrđava počinje i povijest Sjeverne prijestolnice. Tu je i katedrala Sv. Petra i Pavla čiji je toranj s anđelom prepoznatljivi i iz velikih daljina. U katedrali su sahranjeni članovi slavne ruske carske obitelji Romanov. Svojevremeno je tu bio i zatvor u kojem su neko vrijeme proveli i Dostojevski i Gorki te drugi politički zatvorenici. Slobodno vrijeme. Navečer predlažemo izlet "Noćni St. Petersburg i podizanje mostova". Do pozicije sa koje se najbolje vidi ovaj spektakl, koji predstavlja svakodnevnicu slavnog grada Petra, stići ćemo poslije kraćeg noćnog panoramskog razgleda grada. Noćenje.

7. dan, subota, 15.06.//29.06. : ST.PETERSBURG - BEOGRAD
Doručak u hotelu. Check-out iz hotela te odlazak u posjet Ermitažu, jednom od najvećih muzeja Svijeta. Ova veličanstvena zbirka se sakupljala oko 250 godina te sadrži otprilike 3 milijuna umjetničkih djela i spomenika svjetske kulture koji datiraju iz kamenoga doba do modernih vremena. Vidjet ćete djela Titiana, Raffaela, Rembrandta, Rubensa, Moneta. Transfer do aerodroma. Let avio kompanije Air Serbia za Beograd u 21:35 h (let JU 675). Predviđeni dolazak u Beograd u 23:20 h.
Izjava o kolačićima Prihvaćanje Uporabe kolačića omogućava da ostanete prijavljeni dok pretražujete ove Internet stranice. Tawk.to GDPR. Blokiranjem kolačića i dalje možete koristiti ovu Internet stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće biti dostupne. Više o kolačićima