Riga

Latvija

Pregled putovanja

22.6.2019.
Sastanak putnika s voditeljem putovanja na odlaznom terminalu (1. kat) Međunarodne zračne luke Zagreb "Franjo Tuđman" 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Prijave na let započinju 2 sata te traju do 40 minuta prije polaska zrakoplova. Direktan let posebnim zrakoplovom iz Zagreba za Rigu. Slijetanje u Zračnu luku Riga predviđeno u 05:05 sati. Po dolasku u zračnu luku Riga slijedi transfer za hotel u centru grada Hotel Islande Riga 4*.

22. lipanj 2019. - 10:30 sati polazak autobusom ispred hotela

Nakon slijetanja u Zračnu luku Riga čeka nas transfer za hotel. Ostavljamo prtljagu u skladišnoj sobi u hotelu. Po dolasku u hotel služit će se doručak u periodu 07:00 - 10:30 sati. Check-in u sobe moguć od 14 sati.
Slobodno vrijeme. Predlažemo fakultativni izlet razgled grada Rige uz stručno vodstvo. Izlet započinjemo vožnjom autobusom te nastavljamo pješice uz lokalnog vodiča te voditelja putovanja.
Tijekom obilaska uživat ćemo u pogledu na gradske parkove, Bastion Hill, Barutnu kulu, Latvijsko Narodno Kazalište, Muzej likovnih umjetnosti, posjetit ćemo šarmantnu četvrt s prekrasnim art nouveau građevinama, Spomenik slobodi, Latvijsko Sveučilište, rusku pravoslavnu crkvu, Kuću opere, obalu rijeke Daugave te mostove koji povezuju grad preko rijeke. Šetnjom kroz Stari grad Rige proći ćemo klesanim kamenim ulicama gdje ćemo istaknuti najljepše znamenitosti Starog grada: Dvorac Riga, katedralni trg,  Katedrala sv. Jakova, Crkva sv. Petra, dvorana Velikog i Malog ceha, ulaz u Stari grad - Tri brata te Švedska vrata, starogradski trg s gradskom vijećnicom gdje se nalazi i prepoznatljiv simbol Rige - Kuća Crnoglavih.

Nakon Starog grada uputit ćemo se u obilazak obližnje Centralne Tržnice koja je smještena nekoliko stotina metara dalje od Starog Grada te se nalazi uz obalu rijeke Daugave (Zapadna Dvina), preko puta Međunarodnog autobusnog kolodvora i Centralne željezničke postaje. Ova tržnica ne samo da je jedna od najvećih u Istočnoj Europi nego je i najposjećenija, prosječno oko 80.000 - 100.000 osoba dnevno posjeti Centralnu tržnicu u Rigi. Paviljoni koji se nalaze na tržnici, izvorno su se koristili kao hangari za vojne zrakoplove te su kasnije pretvoreni u zatvorenu tržnicu.
Centralna tržnica Rige jedinstvena je ne samo po paviljonima nego i po svojim starim skladišnim prostorima ili tzv. Spéicher (njemački), koji su kasnije pretvoreni u umjetničku i zabavnu četvrt. 1998.g. većina Centralne tržnice je dodana na UNESCO-v popis svjetske baštine.
Nakon obilaska grada i Centralne tržnice završava današnji izlet. Povratak u hotel s voditeljem putovanja ili mogućnost ostanka u centru grada. Slobodno poslijepodne.
Trajanje: 4 sata
Cijena uključuje: razglede po planu, lokalnog vodiča, prijevoz autobusom.
Cijena: 220 Kuna - djeca do 12 godina 50% popust

23. lipanj 2019. - 10:00 sati polazak autobusom ispred hotela

 Doručak u hotelu (od 07:00 sati). Slobodno vrijeme. Predlažemo izlet u mjesto Sigulda gdje se nalazi Muzej rezervat - Turaida.
Posebno zaštićeni spomenik kulture Turaida - Muzej rezervat, nalazi se 50 Km sjeverno od Rige u mjestu Sigulda koje je poznato po svojoj prirodnoj ljepoti i značajnoj povijesnoj važnosti. Turaida na jeziku drevnih Livsa znači "Božanski Vrt". Svatko tko posjeti Turaidu uvjerit će se u harmoniju prirode i kreativnost čovjeka što zajedno daje neopisiv doživljaj. Teritorij Muzejskoj rezervata od 42 ha bogat je spomenicima arheologiji, arhitekturi, povijesti i umjetnosti te nam govori o događajima koji su se odvijali u posljednjih 1000 godina, počevši u 11. stoljeću.
Dolaskom u Muzej rezervat Turaida upoznat ćemo se sa srednjovjekovnim dvorcem od opeke, drevnom drvenom crkvom koja je smještena u legendarnom srednjovjekovnom groblju, vrtnom skulpturom koja je posvećena latvijskom folkloru.
Slijedi ručak u restoranu u blizini dvorca Turaida.
Nakon ručka uputit ćemo se u obilazak špilje Gutmana u Siguldi, to je najveća zatvorena erozijska špilja u baltičkim državama. Počela se formirati prije 10.000 godina kada su nakon ledenog doba vodeni tokovi nagrizali pješčenjak (stijene od zrnca pijeska).
Povratak u hotel. Slobodno poslijepodne.
Trajanje: 7:30 sati
Cijena uključuje: razglede po planu, lokalnog vodiča, prijevoz autobusom, ulaznicu u Turaida Muzej, ručak u restoranu.
Cijena: 510 Kn - djeca do 12 godina 50% popust

24. lipanj 2019. - 10:00 sati polazak autobusom ispred hotela
Doručak u hotelu (od 07:00 sati). Slobodno vrijeme. Predlažemo odlazak u jedan od najvećih muzeja na otvorenom u Europi - Latvijski Etnografski muzej.
Jedan od najstarijih i najvećih muzeja na otvorenom u Europi nalazi se na obalama jezera Jugla okružen šumom, svega 30-ak minuta vožnje udaljen od centra Rige.
Ovaj muzej sagrađen je 1924. godine te je jedan od rijetkih muzeja ovakvog tipa koji je izgrađen prije Drugog svjetskog rata i jedinstven je jer se izložbeni objekti nalaze u odličnom stanju. To je najveći muzej u Latviji i prostire se na ukupno 100 hektara površine.
Muzej predstavlja "otok" latvijske narodne umjetnosti, gdje je drevni način života latvijskog naroda pažljivo i uvjerljivo prikazan. Više od 90 autentičnih kuća, farmi, vjetrenjača, drvenih crkava, ribarskih sela i drugih povijesnih građevina doneseno je iz različitih regija Latvije te predstavlja život obrtnika, seljaka i ribara iz 16.-20. stoljeća.
Nakon obilaska muzeja slijedi povratak autobusom u hotel. Slobodno poslijepodne.
Trajanje izleta: 4 sata
Cijena uključuje: razglede prema planu, prijevoz autobusom, lokalnog vodiča, ulaznicu u Etnografski muzej.
Cijena: 270 Kn - djeca do 12 godina 50% popust

25. lipanj 2019. - 12:30 sati polazak autobusom ispred hotela
 Doručak u hotelu (od 07:00 sati). Odjava iz hotela do 12:00 sati. Prtljagu možemo smjestiti u skladišni prostor u hotelu. Slobodno vrijeme do polaska autobusa na zračnu luku. Predlažemo fakultativni izlet u prekrasnu palaču Rundale.
Prije samog razgleda Palače Rundale zaustavit ćemo se u restoranu kako bi ručali. Nakon ručka slijedi obilazak Palače Rundale.
Palača Rundale jedan je od najistaknutijih spomenika barokne i rokoko umjetnosti u Latviji. Izgrađena je između 1736. i 1740. godine kao ljetna rezidencija vojvode od Courlanda, Ernst Johann. Palača je smještena u mjestu Pilsrundale, oko 70 Km udaljeno od Rige.
Talijanski arhitekt Francesco Bartolomeo Rastrelli dizajnirao je palaču Rundale te nadzirao samu izgradnju. Također talijanski majstori iz Sankt-Peterburga napravili su slike na stropovima i zidovima Palače, dok je kipar Johann Michael Graff iz Berlina izradio štuko ukrase na pozadinama mramora.
Trenutno je 50 soba otvoreno za javnost, kao i park uređen u stilu klasičnog francuskog krajobraza s ružičnjakom i prelijepim fontanama koje datiraju još iz 18. stoljeća.
Nakon obilaska uputit ćemo se u hotel. Dolazak u hotel u 19:30 sati. Slobodno vrijeme do transfera autobusom do zračne luke u 22:30 sati. Polazak zrakoplova iz Rige za Zagreb 26.6.2019. u 1:25 sati.
Trajanje: 7 sati
Cijena uključuje: razglede po planu, lokalnog vodiča, prijevoz autobusom, ulaznicu u Palaču Rundale, ručak u restoranu.
Cijena: 580 Kn – djeca do 12 godina 50% popust
Izjava o kolačićima Prihvaćanje Uporabe kolačića omogućava da ostanete prijavljeni dok pretražujete ove Internet stranice. Tawk.to GDPR. Blokiranjem kolačića i dalje možete koristiti ovu Internet stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće biti dostupne. Više o kolačićima