ISTANBUL Nova godina polazak 30.12. - 5 dana avionom

Turska

Pregled putovanja

NOVA GODINA ISTANBUL  30.12.2020. – 03.01.2021., 5 dana, polazak avionom iz Zagreba
 
Predviđeni hotel: Grand Hotel Washinton 4* (Sultanahmet)

1. dan, ZAGREB – ISTANBUL  /  srijeda, 30.12.2020., JUTARNJI LET

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb na katu pored kioska Tiska 120 minuta prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let za Istanbul na liniji Turkish Airlines 1054 i polijetanje zrakoplova u 08:35 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 12:50 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja graničnih i carinskih formalnosti, transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora predlažemo popodnevnu šetnju na jednom od najpoznatijih dijelova Istanbula, trgom Taksim i čuvenom shopping ulicom – Istiklal Cadessi. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan,  ISTANBUL  /  četvrtak, 31.12.2020.
Doručak. Sastanak s lokalnim vodičem te polazimo prema Topkapi palači (doplata – paket ulaznica) u kojoj je u 16.stoljeću bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava, s ukupno 3000 stanovnika. Sultani su je napustili 1855. godine u korist nove Dolmabache palače. Preporučujemo obilazak harema (doplata za ulaznicu) koji je nekad bio dom za više od 300 sultanovih konkubina, kao i sultanove odaje. Polazimo prema Aja Sofiji, remek-djelu bizantske arhitekture. Ona je odnedavno opet džamija, ulaz je besplatan i možete ju obići individualno u svoje slobodno vrijeme. Nastavljamo preko hipodroma koji je nekoć bio sportski i društveni centar Konstantinopolisa i dalje prema džamiji Sultana Ahmeta (Plava džamija) iz 17. st., tik do Aja Sofije, posebno zanimljive zbog priče o njenih šest minareta. Izvana ćete moći vidjeti i kuću Ibrahim paše, poznatog Sulejmanovog prijatelja. Posjetit ćemo i cisternu Yerebatan (iz 6. st, izgrađena po nalogu bizantinskog cara Justinijana). Povratak u hotel. Večer slobodna za vlastite programe. Navečer se možete pridružiti stanovnicima Istanbula u dočeku Nove godine 2021. godine na gradskim ulicama i trgovima. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan,  ISTANBUL  /  petak, 01.01.2021.
Doručak. Odlazak javnim prijevozom do Suleymanije – druge najveće džamije u Istanbulu (izgrađena po nalogu Sulejmana Veličanstvenog). Spustiti ćemo se do egipatske tržnice okupane mirisima začina i čajeva. U rano poslijepodne predlažemo krstarenje brodom po Bosporu (uz doplatu), rajskom mjestu, tjesnacu koji razdvaja Europu i Aziju čije obale krase drvene vile, raskošne palače, utvrde te ribarska sela. U izlet je uključen i ručak nakon završetka plovidbe u jednom od brojnih restorana. Poslijepodne slobodno za vlastite programe. Ako želite posjetiti azijski dio Istanbula preporučujemo prolazak Marmara tunelom (jedan od najdubljih podmorskih željezničkih tunela na svijetu koji prolazi ispod bosporskog kanala) ili obilazak tornja Galata (iz 14 st.). Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan,  ISTANBUL  /  subota, 02.01.2021.

Nakon doručka odlazak na Grand Bazaar (Kapali čaršiju), jedan od najvećih natkrivenih bazara na svijetu gdje možete uživati u šetnji i kupovini kroz labirint otprilike 4000 dućana. Predlažemo posjet Dolmabahce palači (doplata) u rokoko stilu, koja će vas sigurno očarati. Sultan Abdul Aziz želio je imati svoju verziju Versaillesa te je palaču izgradio od zajmova stranih banaka jer materijalno bogatstvo za takvu građevinu nikako nije mogao osigurati sam. Ovdje se ujedno i vidi sultanov izuzetno profinjen osjećaj za ukus kao i njegova orjentacija prema Zapadu. Palača se može posjetiti samo u okviru grupnih posjeta. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan, ISTANBUL – ZAGREB  /  nedjelja, 03.01.2021., JUTARNJI LET
Ustajanje u 5.00 sati. Odjava iz hotela i podizanje breakfast boxa na recepciji. Transfer prema zračnoj luci. Prijava na let zrakoplova Turkish Airlinesa TK1053 s polaskom u 08:05 sati s dolaskom u Zagreb u 08:15 sati. Kraj programa.

Izjava o kolačićima Prihvaćanje Uporabe kolačića omogućava da ostanete prijavljeni dok pretražujete ove Internet stranice. Tawk.to GDPR. Blokiranjem kolačića i dalje možete koristiti ovu Internet stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće biti dostupne. Više o kolačićima