Gorski kotar: Lukovdol, Fužine i Kamačnik

Hrvatska

Pregled putovanja

Gorski kotar: Lukovdol, Fužine i Kamačnik, jednodnevni izlet autobusom iz Zagreba, polasci  10.04. | 01.05.| 03.06. | 22.06. | 04.09.| 02.10.2021.

ZAGREB-VRBOVSKO-LUKOVDOL-KAMAČNIK-FUŽINE-ŠPILJA VRELO-GOLUBINJAK-ZAGREB

Polazak autobusa u 7:00 sati s dogovorenog mjesta. Slijedi vožnja prema Gorskom Kotaru do Vrbovskog, jednog od najstarijih goranskih naselja. Odlazak u okolno mjesto Lukovdol u kojem je rođen Hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić. Kuća je danas muzej u sklopu kojeg se nalaze galerija, knjižnica  i memorijalni dio o Goranovom životu i djelu sa stalnom postavom. Pored kuće nalazi se amfiteatar sa spomenikom, djelo poznatog hrvatskog kipara Vojina Bakića. Slijedi nastavak putovanja do zaštićenog krajolika na području grada Vrbovskog - kanjona Kamačnik. Uz riječicu vodi pješačka staza koju djelomično čine drveni mostići. Dolazak do izvora Kamačnika, malog jezerca plavozelene boje na  410 m nadmorske visine. Šetnja prekrasnom prirodom traje oko 2 h a završava na početku kanjona. Slobodno vrijeme za osvježenje i ručak. Slijedi nastavak putovanja prema Fužinama, prekrasnom naselju koje se nalazi u središnjem djelu Gorskog Kotara. Odlazak u Špilju Vrelo otkrivenu pedesetih godina prošlog stoljeća prilikom izgradnje akumulacijskog jezera. Stara je oko tri i pol milijuna godina a dugačka samo oko 300 m. Zaista je prekrasna i bogata špiljskim ukrasima stalaktitima i stalagnitima. Na samo pedesetak metara nalazi se gorski izvor a špilju zbog svoje ljepote često nazivaju i Postojna u malom. Nastavak putovanja prema park šumi Golubinjak koja se nalazi neposredno uz autocestu u blizini stanice Lokve, na vapnenačkom i geomorfološki zanimljivom području. Obuhvaća pedesetak hektara zemlje zaštićenog područja s monolitnim stjenama i kamenom. Velika livada okružena je crnogoričnom šumon no najveću pozornost skreće najveća jela u Gorskom Kotaru visine 37 metara. U parku se nalaze Ledena i Golubinja špilja. Povratak u Zagreb u kasnim večernjim satima.

***Važna napomena: redoslijed obilazaka je podložan promjenama ovisno o prometu i procjeni  pratitelja putovanja.

Izjava o kolačićima Prihvaćanje Uporabe kolačića omogućava da ostanete prijavljeni dok pretražujete ove Internet stranice. Tawk.to GDPR. Blokiranjem kolačića i dalje možete koristiti ovu Internet stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće biti dostupne. Više o kolačićima