Atena deluxe SMILE 2021.

Grčka

Pregled putovanja

Atena deluxe SMILE, 5 dana avionom, polasci: 03.04., 29.05., 19.06., 18.09. i 09.10.2021.

Uz izlete na Korint, Epidaurus, Mikena, Rt Sounion (uključen u cijenu) i Delfe.

Direktan let iz Zagreba za Atenu.

Predviđeni hotel: Titania hotel 4*

1. dan ZAGREB – ATENA – RT SUNION - ATENA
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska kod kioska Tiska. Prijava na direktan let avio kompanije Aegean Airlines iz Zagreba za Atenu u 09:50 sati (A3-781). Nakon slijetanja u 12:35 sati po lokalnom vremenu, slijedi izlet autobusom do Rta Sounion, najudaljenijeg rta poluotoka. Po dolasku, odlazak do Posejdonovog hrama (ulaznica se plaća na licu mjesta 8 eur po osobi). Nalazi se na odličnoj lokaciji s koje se pruža prekrasan pogled na Egejsko more, s obzirom da su ostaci hrama s tri strane okruženi morem. Ovo mjesto nije izgubilo na popularnosti otkad ga je Homer opjevao u Odiseji. Opisao ga je kao mjesto na kojem je, vraćajući se iz opsade Troje, poginuo jedan od najpoznatijih ratnika i zapovjednik broda poznatog kralja Menelaja. Kralj ga je ovdje pokopao i opisao rt kao „sveti Sounion, rt Atene“. Povratak prema Ateni uz atensku rivijeru. Atena, glavni grad Grčke, s oko 700.000 stanovnika, često se naziva kolijevkom zapadne civilizacije zbog svojih kulturnih doprinosa tijekom 5. i 4. stoljeća prije Krista. Iz tog razdoblja u Ateni je ostalo mnogo antičkih zgrada i umjetničkih djela. Grad živi i danju i noću, a ulice su pune ljudi i turista u svako doba. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan ATENA
Doručak. Odlazak u poludnevni razgled grada autobusom i pješice u pratnji lokalnog vodiča: Parlament, trgovi Omonia i Syntagma - glavni gradski trgovi, Park Ethnikos Kipos, Hadrijanovi stupovi, Spomenik Apolonu, Platonova akademija, Grob neznanog junaka, Antički stadion na kojem su održane prve Olimpijske igre, ali i Panhelenski stadion od bijelog mramora sagrađen za prvu olimpijadu modernog doba 1896. godine, monumentalna Hadrijanova vrata iz rimskog perioda na ulazu u svetište Zeusa Olimpskog, ruševine Zeusova hrama, Avenija kraljice Sofije... Odlazak do Akropole koja je bila centar antičkog svijeta i jedan od najznačajnijih spomenika svjetske kulturne baštine (ulaznica uz doplatu 20 eur po osobi). Nalazi se na stijeni visokoj 70 metara, a prema grčkom mitu nastala je kao rezultat borbe za prevlast nad gradom između boga Posejdona, koji je svoju moć dokazao trorogom i iz stijene načinio izvor slane vode, i božice Atene koja je zasadila maslinu u stijenu koja je počela zelenjeti i postala je simbol zaštite grada. Grci su na tom mjestu podigli hram Ateni. Razgled: Pinakoteka, Propileji, Partenon, Nikin hram, Erehteion, Odeon, Tezejev hram, Dionizijevo kazalište. Slobodno poslijepodne. Po želji odlazak na brdo Lykabetos (doplata za žičaru) s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na grad s Akropolom i Saronski zaljev. Predvečer predlažemo zajednički odlazak javnim prijevozom do četvrti Plaka podno Akropole, živahnog kvarta s bezbrojnim tavernama i uskim vijugavim ulicama orijentalnog prizvuka. Moguć fakultativni odlazak na grčku večeru s folklornim programom (uz doplatu). Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan ATENA – cjelodnevni fakultativni izlet, ARGOLIDA (Korint – Epidaurus – Nauplion – Mikena) – ATENA
Doručak. Preporučujemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet Argolida, uz pratnju lokalnog vodiča (doplata prilikom rezervacije putovanja). Vozimo se preko Korintskog kanala, prema pokrajini Argolida, do Epidaurusa, antičkog lječilišta i svetišta boga Asklepija gdje se nalazi i najbolje očuvano grčko kazalište s nevjerojatnom akustikom. U njemu se i danas izvode Sofoklove i Euripidove tragedije (ulaznica za arheološko nalazište u Epidaurusu plaća se posebno 12 eur po osobi). Nastavak vožnje do Naupliona, prve prijestolnice moderne Grčke, nad kojim se nadvila monumentalna Venecijanska tvrđava. Sa svojom venecijanskom arhitekturom i bugenvilijama, Nauplion slovi za najljepši grad Grčke. Kraće slobodno vrijeme za šetnju ili ručak. Kroz slikovita sela, maslinike i plantaže naranči put će nas odvesti do ostataka mitske Mikene iz koje je Agamemnon poveo Ahejce u desetogodišnju opsadu Troje. Razgled Mikene u kojoj je u 19.st. arheolog Heinrich Schliemann otkrio ostatke mikenske kulture iz kasnog brončanog doba: Agamemnonova grobnica, Akropola, Lavlja vrata ukrašena prvim reljefom na grčkom tlu, Kiklopske zidine, Atrejeva riznica (ulaznica za arheološko nalazište u Mikeni plaća se posebno 12 eur po osobi). Povratak u Atenu u večernjim satima. Za one koji ne idu na fakultativni izlet, slobodan dan u Ateni. Preporučujemo da, ako još niste, probate souvlaki, jedno od onih jela koje svakako morate probati kad ste u Grčkoj. Jedno od najpoznatijih mjesta je svakako Kostas u ulici Mitropoleos blizu trga Syntagma. Kostin djed je ovaj lokal otvorio još 1950. godine i gostima ponudio savršen souvlaki od malih komada svinjetine, rajčice, peršina, jogurta i luka omotanog u pita kruh. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan ATENA – poludnevni fakultativni izlet, DELFI – ATENA
Doručak. Preporučujemo odlazak na najljepši fakultativni izlet u Delfe (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana). Vožnja prema Delfima, najvećem proročištu antičkog svijeta koje je privlačilo posjetioce i hodočasnike sa svih strana. Ovo kultno mjesto bilo je sveto još od kasnog mikenskog doba. Od 8. st. pr. Kr. postalo je glasovito Apolonovo svetište u kojem je proročica Pitija davala dvosmislene odgovore na pitanja koja su države, gradovi ili pojedinci postavljali u važnim okolnostima. Od početka 6. st. pr. Kr. Delfi su i mjesto održavanja Pitijskih igara (svake četiri godine), ali i sjedište vjersko-političkog saveza nekih grčkih plemena. Od 590. do 356. godine pr. Kr. Delfi uživaju autonomiju, ali tijekom idućih stoljeća bili su više puta opljačkani te od 2. st. pr. Kr. postupno gube svoj značaj. Svetište je ukinuo car Teodozije I. 390. godine. Dramatični položaj svetišta ispod obronaka Parnasa i dvosmisleni odgovori proročice Pitije pronijeli su slavu ovog svetišta širom svijeta. Razgled arheološkog nalazišta uz pratnju lokalnog vodiča (ulaznica za Delfe se plaća na licu mjesta 12 eur): svetište s riznicama, teatrom i Apolonovim hramom - muzej s vrijednim antičkim spomenicima poput kipa kočijaša, bika, sfinge s Naxosa, riznice Atenjana itd. Pauza za ručak. Povratak u Atenu. Slobodno poslijepodne za vlastite aktivnosti. Poslijepodne možete utrošiti na posjet Nacionalnom muzeju koji čuva najveća blaga antičkog svijeta, muzeju Benaki s presjekom grčke kulture, Muzeju cikladske umjetnosti ili Bizantskom muzeju (ulaznice uz doplatu). Preporučujemo i nezaboravni shopping na živopisnim bazarima Monastirakija, u glavnoj trgovačkoj ulici Ermolu ili četvrti Kolonaki, uz obavezno cjenkanje. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan ATENA – ZAGREB
Ustajanje u 5.00 sati. Odjava iz hotela i podizanje breakfast boxa na recepciji. Transfer do zračne luke i prijava na direktan let za Zagreb avio kompanije Aegean Airlines u 08:10 sati (A3-780). Dolazak u Zagreb u 09:05 sati po lokalnom vremenu.

Izjava o kolačićima Prihvaćanje Uporabe kolačića omogućava da ostanete prijavljeni dok pretražujete ove Internet stranice. Tawk.to GDPR. Blokiranjem kolačića i dalje možete koristiti ovu Internet stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće biti dostupne. Više o kolačićima